Ziewanie dla ochłody
25 czerwca 2007, 12:31Psycholodzy badali zjawisko ziewania i stwierdzili, że nie robimy tego, ponieważ musimy się dotlenić, ale po to, by ochłodzić mózg.
Co z tą anemią?
13 sierpnia 2008, 19:59Anemia (niedokrwistość) jest postrzegana przede wszystkim jako objaw niedoboru żelaza lub niektórych ciężkich schorzeń. Dwoje naukowców sugeruje jednak, że w niektórych sytuacjach proces ten może nie tylko pomagać w walce z chorobą, lecz nawet może być wywoływany przez sam organizm.
Robot sterowany myślą
31 marca 2009, 15:26Instytut Badawczy Hondy we współpracy z Międzynarodowym Instytutem Zaawansowanych Badań nad Telekomunikacją oraz Shimadzu Corporation stworzyły Interfejs Mózg-Maszyna (Brain Machine Interface - BMI), który wykorzystuje elektroencefalografię (EEG) i spektroskopię w bliskiej podczerwieni (NIRS) do sterowania maszyną za pomocą myśli.
Test wykryje stwardnienie przed początkiem objawów
17 czerwca 2010, 09:44Izraelczycy pracują nad badaniem krwi, które pozwala na wykrycie stwardnienia rozsianego (SR) na 9 lat przed wystąpieniem pierwszych objawów. Naukowcom udało się bowiem odkryć chemiczne markery choroby (Neurobiology of Disease).
Otyłość zmniejsza skuteczność szczepienia na grypę
25 października 2011, 10:54Otyłość zmniejsza skuteczność szczepionek przeciw grypie. Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Północnej Karoliny uważają, że osoby z nadmierną wagą ciała mogą potrzebować dodatkowej ochrony (International Journal of Obesity).
Tłuszcze rybie wspomagają gojenie odleżyn
5 grudnia 2012, 07:24Dieta obfitująca w tłuszcze rybie nie tylko pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale i poprawia stan odleżyn u krytycznie chorych osób.
Dziewczynka z Mississippi nie została wyleczona
11 lipca 2014, 08:38Dziewczynka z Mississippi, o której sądzono, że została wyleczona z HIV, ma wirusa we krwi. O udanym wyleczeniu dziecka informowaliśmy w marcu ubiegłego roku.
Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.
Dieta niskosodowa nie obniża ciśnienia
26 kwietnia 2017, 10:45Badanie, w ramach którego przez 16 lat śledzono losy ponad 2600 kobiet i mężczyzn, wykazało, że spożywanie mniejszych ilości sodu nie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.
Nieoczekiwane działanie dobrze znanych protoporfiryn
22 grudnia 2018, 05:06Nadzieję na skuteczniejsze leczenie osób wymagających przeszczepu komórek krwiotwórczych daje metoda opatentowana przez naukowców z UJ. Badacze analizują substancję, która może lepiej mobilizować komórki niż lek standardowo stosowany u pacjentów.